Aseiden lisääntynyt vienti antaa potkua taloudelle

Talouden nousu- ja laskusuhdanteita ja niiden kehitystä seurataan aina tiiviisti niin maailmalla kuin Suomessakin. Koko maailmaa talous vaikuttaa aina myös sekä Suomen että muun Euroopan talouteen. Tällä hetkellä maailmalla uskotaan, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi piristäisi taloutta. Suomessa eletään puolestaan aikaa, jossa talouden tarvitsema piristysruiske näyttäisi tulevan yllättäviltä aloilta. Tällä hetkellä erityisesti autoala sekä asevienti vauhdittavat Suomen osalta markkinoita. Varsinkaan autoala ei ole ollut perinteisesti Suomen viennin valttikortteja, mutta pankit ennustavat, että seuraavina vuosina jopa 2 % viennistä olisi autojen valmistusta. Yleisesti epäillään kuitenkin, etteivät nämä kaksi alaa yksinään jaksa nostaa koko taloutta, vaan mukaan tarvitaan myös muita teollisuuden aloja. Aseteollisuuden vienti Suomesta suuntaa tällä hetkellä erityisesti tietyille alueille ja eniten aseita viedään Lähi-Itään. Mitä aseteollisuuden tuotteita Suomi vie eniten ulkomaille? Suomen 80 aseteollisuusalan yrityksestä vähän alle puolet keskittyy ohjelmistojen sekä elektroniikan valmistukseen. Pohjoismainen tekniikka- ja tietoliikennetekniikkaosaaminen on siis kovaa valttia myös maailmalla.

Viennin suunta on muuttunut

Suomen aseviennin kohde on muuttunut 2000 luvulla. Muutos on tuore asia, sillä vielä ennen vuosituhannen vaihdetta suurin osa aseista vietiin lähelle, muihin Euroopan maihin. Tällä hetkellä aseteollisuuden viennin merkittävimpänä suuntana ovat kuitenkin muut maat ja erityisesti Lähi-Itä. Lähi-idän lisäksi myös Afrikka, erityisesti Saharan eteläpuoleinen osa, on Suomelle merkittävä vientialue. Monet uskovat, että asevienti voi olla taloudelle positiivinen asia ja uskotaan, että aseet herättävät Euroopan talouden uuteen nousuun. Ainoastaan aseteollisuuden ja sen lisäksi nousussa olevaan autoalan taloudellinen nousu ei riitä. Mitä Suomesta sitten viedään ulkomaille? Eniten aseteollisuuden tuotteista ulkomaille viedään muun muassa erilaisia asetekniikan järjestelmiä, tietoliikennetekniikkaa. Uskotaan, että aseviennin kasvamisella voisi olla taloudellisen kasvun lisäksi myös muita positiivisia seurauksia. Viennin kasvu Suomesta ja Euroopasta voi luonnollisesti vaikuttaa jokaisen maan bruttokansantuotteeseen positiivisesti. Lisäksi jatkuvasti kasvavilla aloilla tarvitaan entistä enemmän työvoimaa eli taloudellinen kasvu saattaisi näkyä myös esimerkiksi työpaikkojen lisääntymisenä. Tähän tilanteeseen pääseminen vaatisi kuitenkin merkittävää kasvua, mutta ei ole kuitenkaan mahdoton tavoite.

Yhdysvaltojen tilanne vaikuttaa koko maailman taloustilanteeseen

Miksi talous on tällä hetkellä noususuhdanteessa? Talouden nousuun on monia syitä, mutta esimerkiksi aseteollisuuden viennin kasvun uskotaan nostavan Euroopan alamaissa ollutta taloudellista tilannetta. Suomen ja Euroopan lisäksi talouden nousuun uskotaan myös maailmalla. Jotkut luottavat, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi voi sittenkin olla taloudelle jopa positiivinen asia, joka pistää talouteen lisää vauhtia. Positiivisen vaikutuksen uskotaan olevan mahdollinen erityisesti silloin, Jos Trump jättää tiukimmat uhkauksensa, esimerkiksi rajojen sulkemisesta väliin ja keskittyy lupauksiinsa talouden elvyttämisestä. On selvää, että Yhdysvaltojen tilannetta seurataan myös Euroopassa suurella mielenkiinnolla, sillä suuren talousmaan tapahtumat vaikuttavat aina olennaisesti maan omaan talouteen ja sitä kautta jopa koko maailman talouteen. Donald Trumpin valinnalla presidentiksi voi kuitenkin olla myös toinen puoli talouden kannalta. Jos Yhdysvallat päättää tiukentaa tullejaan ja sitä kautta jäädyttää oman taloutensa, on tällä vaikutuksia myös muun maailman tilanteeseen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saturation