Näin elokuvien erikoisefektit todellisuudessa saadaan aikaan

Mikään ei ole sitä miltä näyttää – varsinkaan viihdemaailmassa. Nykyään kaikki todellisuus on muunneltua – somessa kuvat ovat filttereiden värittämiä, lehtien täydellisen oloiset kuvat malleineen on manipuloitu kuvankäsittelyohjelmilla ja niin edelleen. Ehkäpä suurin muunnellun todellisuuden kenttä on kuitenkin elokuvateollisuus – tavallinen talliainen ei edes tajua, kuinka muunneltua totuus elokuvissa on. ”Kotien sisätilat” elokuvissa ovat todellisuudessa elokuvastudioihin rakennettuja settejä ja myös ulkokohtaukset on usein kuvattu sisällä. Mutta miten ihmeessä? Moderni teknologia on mahdollistanut pelottavan aidonoloisten elokuvien tekemisen, ja nykyään onkin paljaalla silmällä äärimmäisen vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä ei.

Alempana tässä artikkelissa esittelemmekin muutamia elokuvien erikoisefektejä ja sitä, kuinka ne saadaan aikaan. Alta voit lukea muutamia yllättäviä esimerkkejä siitä, kuinka elokuvateollisuus on taatusti huijannut myös sinua. Mitä vielä odotat? Lue heti ja ylläty!

Elokuvien erikoisefektit näin ne saadaan aikaan

  • 1. Romanttiset sateet juuri oikealla hetkellä

Romanttinen kohtaus draaman päätteeksi, elokuvan rakastavaiset löytävät toisensa riidan jälkeen ja… alkaa dramaattiseen hetkeen sopiva sadesuihku aivan kuin tilauksesta – kuulostaako tutulta? No aivan varmasti, koska tämä on lähes jokaisesta romanttisesta komediasta tuttu erikoisefekti. Mutta miten tällainen sadesuihku sitten saadaan aikaan? Vastaus on helpompi kuin voisit koskaan kuvitella – kyllä vain, elokuvastudioiden sisällä on huoneita, jotka on kirjaimellisesti vuorattu kattosuihkuilla! Vaikka katsojan silmään kohtaus näyttääkin tapahtuvan ulkona, on se todellisuudessa kuvattu todennäköisesti yhdessä Hollywoodin monista leffastudioista.

Jos leffojen sadesuihkukohtaukset siis iskevät aina syvälle sisimpääsi, voit itse asiassa näytellä vastaavat kohtaukset uudelleen suoraan omassa kodissasi!

  • 2. Autokohtaukset

Lähes tulkoon yhtäkään autokohtausta koko elokuvan historiassa ei ole kuvattu oikeassa liikkuvassa autossa – ei, sillä jo käytännön syistä suuren painavan kameran saaminen liikkuvaan autoon ja täydellisten valaistusolosuhteiden löytäminen koko matkalta tuhlaisi koko kuvaustiimin arvokasta aikaa. Sen sijaan kohtaukset kuvataan studioiden autosimulaattoreissa, joiden taustalle voidaan lisätä mikä vain maisema. Kätevää, eikö?

  • 3. Lentokohtaukset

Etenkin supersankari- ja fantasialeffoista tutut ilmalennot näyttävät katsojan silmään niin aidoilta, että niiden voisi äkkiseltään kuvitella olevan aivan totta. Tietenkään näyttelijät eivät kuitenkaan osaa oikeasti lentää, vaan kyseessä on leffastudioiden teknologia, jossa näyttelijät köytetään vaijereiden, joiden avulla heitä voidaan liikutella. Lisäefektiä voidaan lisätä esimerkiksi tuulikoneilla ja nopeuttamalla kohtausta jälkikäteen. Kun vaijeri sitten jälkityöstössä poistetaan näyttelijän yltä, jää katsoja täysin sanattomaksi – aivan kuin hän oikeasti lentäisi!

  • 4. Ulkokohtaukset

Tiesitkö, että suurin osa elokuvien ulkokohtauksista kuvataan todellisuudessa sisällä green screeniä vasten? Kyllä vaan, tämä on ihan totta! Syy tähän on simppeli – ei ole mitään järkeä raahata kameroita, kuvausryhmää, näyttelijöitä ja kaikkia materiaaleja sopivaan, mahdollisesti hankalakulkuiseen ja kaukana olevaan maastoon, kun mikä tahansa näkymä voidaan nykyteknologian avulla heijastaa näytöille reaaliaikaisesti. Myös valaistus on luonnollisesti sisätiloissa huomattavasti paremmin kontrolloitavissa kuin ulkona ja sisälle voidaankin ammattilaisten valoteknikoiden avulla rakentaa jos minkämoista valoa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saturation