Turvallisuus ampumaurheilussa on kaiken A ja O

 

Ampumaurheilu on jännittävä harrastus, joka kartuttaa tarkkuutta ja keskittymiskykyä. Kuten urheilussa yleensä, myös tässä harrastuksessa turvallisuussäännöt ovat keskeisiä kaikkien henkilökohtaisen sekä muiden lajia harrastavien turvallisuuden takaamiseksi. Ampumaurheilussa turvallisuussäännöt korostavat huolellisuuden ja muiden huomioon ottamisen tärkeyttä. Vaikka aseet käsitetään vaarallisiksi esineiksi, on ampumista mahdollista harrastaa täysin turvallisesti ja rauhallisin mielin, kun vain harrastukseen liittyvät turvallisuussäännöt pysyvät mielessä.

Valvoja on vastuussa yleisturvallisuudesta

Kun kaikki noudattavat järjestyssääntöjä ampumaradalla, vahinkojen riski minimoituu ja turvallisuus on taattu. Radan pitäjän hyväksymä tai määräämä valvoja huolehtii siitä, että kaikki noudattavat yleisiä järjestyssääntöjä. Aina, kun radalla on ampujia, olivat he sitten jonkin ampumaseuran jäseniä taikka yksilöitä, on radalle määrättävä valvoja. Valvojan määräämiä sääntöjä on paras noudattaa, sillä häiriköt poistetaan radalta nopeasti.

Shooting and Weapons Training. Outdoor Shooting Range

Radalla vain tietyt paikat on tarkoitettu ampumiseen, eli missä tahansa ei saa ampua. On myös syytä ottaa huomioon, etteivät kaikki radat ole tarkoitettu kaikille aseille. Ammu siis vain kullekin radalle tarkoitetulla aseella kaikkien harrastajien turvallisuuden takaamiseksi. Ladatun aseen kanssa radalla liikkuminen on tiukasti kiellettyä lähes radalla kuin radalla, ja ase onkin turvallisuussyistä syytä ladata vasta omalla ampumapaikalla.

Turvallisuus alkaa varusteista

Turvallisuuteen kuuluu myös henkilökohtainen turvallisuus. Kun aloitat ammuntaharrastuksen, yhden ensimmäisistä hankinnoistasi on suositeltavaa olla kuulosuojaimet. Vaikka joidenkin aseiden ääni on aika vaimea, on korvat silti syytä suojata kuulon asteittaisen heikkenemisen ehkäisemiseksi. Laadukkaat kuulosuojaimet pääset kätevästi tilaamaan esimerkiksi osoitteesta Byggmax.fi.

Pidempiaikaisen ja säännöllisen ampumaharrastuksen turvavarusteisiin kuuluvat myös ammunta-asentoa tukevat ampuma-asut, joiden hankintaa kannattaa suunnitella erityisesti siinä vaiheessa, kun harkinnassa on ammunta kilpatasolla.

Kymmenen kultaista sääntöä

Tässä ammuntaturvallisuuden 10 kultaista sääntöä, joita noudattamalla pääset pitkälle:

1. Ampumarata on ainut paikka, jossa ammunta on sallittua.

2. Aseella ei koskaan saa osoittaa toista ihmistä, ei edes aseen ollessa lataamattomana. Aseella saa osoittaa vain ampumataulua.

3. Tyhjääkin asetta on syytä käsitellä varovasti, samalla tavalla kuin ladattua asetta.

4. Ammuntataulun takana on oltava turvallinen suojarakennelma, ja tämän puuttuessa taulua ei saa käyttää.

5. Ammunta on sallittua vain silloin, kun ampumalinjalla ei ole ketään.

6. Älä unohda kuulosuojaimia ampuessasi! Kuulosuojainten käytöstä on helpointa oppia tapa aloittamalla niiden käyttö heti harrastusta aloitellessa.

7. Säilytä asettasi aina lukitussa paikassa, ja säilö panokset aseesta erilliseen paikkaan.

8. Kun kuljetat asetta, pidä ase sille tarkoitetussa, lukitussa suojakotelossa.

9. Kertoessasi harrastuksesta muille, anna vain asiallista tietoa.

10. Aseella, patruunoilla tai varusteilla kehuskelu on tarpeetonta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saturation