TOP 3 suomalaiset kilpa-ampujat

 

Rion olympialaiset käyvät kuumimmillaan aurinkoisessa Brasiliassa ja samalla kotikatsomoissa riittää jännitystä, kun kannustamme omia sankareitamme. Kesäkisoissa Suomen menestys ei ehkä ole ikinä ollut niin vahvaa kuin talviolympialaisissa, mutta viime vuosina on kuitenkin selkeää nousua havaittavissa.

A group of people practicing at the gun range. Photographed on location at a shooting range.

Yksi tällaisista nousussa olevista lajeista on kilpa-ammunta, jossa Suomi on saavuttanut arvo-mitaleja vuoden 2000 Sydneyn Olympialaisista lähtien. Mitalisaldo onkin tässä lajissa vuosi vuodelta vain karttunut, joten kenties voimmekin jo puhua uudesta kansallislajista. Ammunta vaatii tarkkuutta, keskittymistä ja uskoa omaan osaamiseen, mutta myös seuratoiminta ja valmennustyö ovat oleellisia. Suomen Ampumaurheiluliitto onkin yksi maamme vanhimmista ja menestyksekkäimmistä urheiluliitoista.

Juha Hirvi

Suomalaisen kilpa-ammunnan mitaliputken aloitti Juha Hirvi Sydneyn Olympialaisissa ampumalla hienosti hopeamitalille pienoiskiväärillä. Hänen pääsääntöisiä lajejaan ovatkin pienoiskivääri- ja ilmakiväärilajit. Kun seuraa Hirven kilpa-uraa, voikin todeta, että Juha Hirvi on yksi Suomen menestyksekkäimmistä kilpa-ampujista. Tällä Kymestä kotoisin olevalla mestarilla on olympiamitalin lisäksi salkussaan yhteensä 2 EM pronssia, 5 hopeaa ja 3 kultaa. MM-kisoista hänellä on 2 hopeamitalia. Hirvi lopetti huippu-uransa Pekingin Olympialaisten jälkeen, ja on sen jälkeen toiminut kiväärilajien päävalmentajana Suomen Ampumaurheiluliitossa, sekä ampumavalmentajana Suomen Ampumahiihtoliitossa.

Satu Mäkelä-Nummela

Menestyksekkäitä ampuma-urheilijoita on Suomessa toki muitakin. Ehdottomasti niistä yksi on orimattilalainen Satu Mäkelä-Nummela. Satun ehkä tähän asti loistokkain saavutus on olympia kultamitali Pekingistä vuonna 2008. Lajina Satulla tuolloin oli trap-ammunta, ja tulos komeat 91 pistettä, joka oli samalla uusi olympiakisojen ennätys!

Mäkelä-Nummelalla on myös vahvaa näyttöä maailmancup kilpailuista, joissa hän on saavuttanut osakilpailuvoiton peräti viidesti! MM-mitalisaavutuksena hänellä on 2 pronssia. Suomalaisen urheilun tunnustuksena on Mäkelä-Nummela nimetty vuonna 2009 Vuoden naisurheilijaksi Suomen Urheilugaalassa, sekä Suomen Ampumaurheiluliiton nimeämänä Vuoden ampujaksi.

Vesa Törnroos

Kilpa-ammunnalla on Suomessa jo pitkät perinteet, ja tulevaisuuskin näyttää valoisalta, sillä edustajia lajille löytyy myös nuoremmista sukupolvista. Tänä vuonna Suomen joukkueessa Riossa oli mukana ensimmäistä kertaa Vesa Törnroos, joka varmisti Suomelle olympiapaikan Larnakan MM-kisoissa neljännellä sijallaan, ja omalla lajin ennätyksellään. Varsinaisia mitali-sijoituksia ei tällä Lahden ampumaseuraa edustavalla ampujalla vielä ole, mutta vahvaa osaamista on Törnroos osoittanut vuosien 2014 ja 2015 maailmancup kilpailuissa. Vesan ura on vasta nousussa, ja ensimmäinen kova näytön paikka löytyykin juuri Rion Olympialaisissa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saturation