Ampumalajien opetteleminen elokuvissa

 

Suomessa aseista johtuneet haastavat tilanteet eivät ole niin yleisiä kuin rapakon takana, vaikka meilläkin monista perheistä löytyy metsästysaseita mökeiltä ja kodeista. Valistus on mennyt vuosien varrella hyvin perille, sillä asekaapit muistetaan lukita sekä aseiden luvat ovat useimmiten kunnossa. Samoin niiden kunto tarkastetaan hyvin säännöllisesti.

Asekulttuuri on Suomessa suhteellisen maltillinen: metsästysaseilla ei kehuskella, ja täysi-ikäisille esitellään aseita useimmiten vain valvotusti lain puitteissa. Nuoret viettävät kuitenkin aikaa paljon netissä ja videopelejä pelaten. Voiko elokuvia katselemalla nuoret ja aikuiset saada virheellisen käsityksen oikeasta aseiden käytöstä?

Ampuma-aiheisista elokuvista kannattaa keskustella lasten kanssa

 

Suomessa on tarkka lainsäädäntö, joka koskee elokuvien ikärajoja. Amerikkalainen Lasten ja Nuorten Psykiatrian Liitto varoittaa nuoria asepelien Film studio office decorations with vintage movie cameraspelaamisesta ja katsomasta elokuvia, jossa käytetään aseita.

Lapset ja nuoret ottavat mallia kaikesta näkemästään ja saattavat olla aggressiivisessa tilassa katsottuaan kyseistä materiaalia. Ongelmia voi vähentää katsomalla lasten kanssa televisio-ohjelmia ja elokuvia sekä keskustelemalla samalla lasten kanssa aiheesta.

Asepelit voi halutessaan kokonaan kieltää ja yksin television katselua rajoittaa. Lapsille ja nuorille löytyy paljon kehittäviä pelejä esimerkiksi Lekmer.fi-sivustolta. Heille on tarjolla vaihtoehtoja, joiden monipuolista käyttöä kannattaa lisätä.

YouTube opettaa aselajien hallintaa

Yhdysvalloissa on jo melkein vakiintunut termi: The University of YouTube eli suomeksi käännettynä YouTuben yliopisto. Kaikkea voi opiskella YouTubesta. Voiko aselajeja oppia YouTubesta? Onko tällaisessa oppimisessa mitään riskejä? YouTubesta löytyy esim. videoita, joissa opetetaan trap- ja skeet-ammuntaa. Molemmissa ammutaan taivaalla nopeasti lentäviä savikiekkoja.

Ylekin tarjoaa nettisivuillaan videon, jossa ampumahiihdon maailmancup-voittaja Kaisa Mäkäräinen opettaa ampumisen niksejä. Aikuisille näistä vinkeistä voikin olla hyötyä.

Ampuminen on sellainen laji, joka saattaa olla paras oppia ammattilaisen opastuksessa. Samalla hyvä opettaja opettaa oikean ja turvallisen tekniikan ja kertoo, miten ase huolletaan ja säilytetään turvallisesti.

Turvallinen tapa käsitellä asetta

Aseen käsittelyssä on olemassa muutamia turvallisuussääntöjä, joita myös elokuvissa nähdään.

  • Osoita aseen piipulla aina turvalliseen suuntaan ja katso, että pystyt pitämään piipun turvalliseen suuntaan esim. kävellessä.
  • Kohtele asetta aina niin kuin se olisi ladattu. Vaikka olisit juuri tarkastanut aseen, älä osoita sillä ihmisiä.
  • Älä pidä sormea turhaan liipaisimella, vaikka aseessa olisi varmistin.
  • Katso, ettei ketään ole kohteesi takana. Joskus luoti voi mennä kohteesi läpi tai ohi ja osua johonkin, mihin et halua. Luoti voi myös kimmota eri suuntaan osuessaan väärään kohteeseen.
  • Älä anna asetta kenellekään ladattuna.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

saturation