Dokumenttielokuvat nostavat suosiotaan
Elokuva on yksi tärkeimpiä taiteenmuotoja, joka kehittyy jatkuvasti eteenpäin. Elokuvia tuotetaan enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta toisaalta moni elokuvakriitikko ja kuuluisa elokuva-alan vaikuttaja on ollut huolissaan elokuvan suunnasta. Erityisesti Hollywood-elokuvat ovat muuttuneet jatkuvasti viihteellisempään suuntaan, joka on johtanut niiden taiteellisen painoarvon romahtamiseen. Toisaalta poikkeuksiakin löytyy, kuten Terrence Malickin tai Barry Jenkingsin elokuvat. Kenties juuri tästä johtuen dokumenttielokuva on nostanut jatkuvasti päätään suhteessa fiktioon.
Dokumenttielokuvan suosio johtuu pitkälti siitä, että ne kuvaavat ympäröivää maailmaa sellaisena kuin se on. Dokumenttielokuva ei perustu fiktiiviseen tarinaan vaan näyttää todellisuuden hyvine ja huonoine puolineen. Dokumentaristien tehtävänä on usein lisätä ymmärrystä maailmasta, tarjota uusia näkemyksiä tai lisätä tiedon määrää. Samalla dokumenttielokuva tallentaa aikaa ja ajanhenkeä, mikä on erittäin tärkeää, kun ajatellaan tulevia sukupolvia, ja heidän tarvettaan ymmärtää maailmaa.
Elokuva on aina kaikkein paras kokea valkokankaalta, jossa elokuva pääsee aina oikeuksiinsa. Tästä johtuen elokuvien ystävien kannattaa aina käydä mahdollisimman paljon elokuvafestivaaleilla, joissa on mahdollista nähdä sellaisia dokumenttielokuvia ja fiktioita, jotka eivät pääse Suomessa teatterilevitykseen. Toisaalta nykyään elokuvatykkien hinta on laskenut niin paljon, että miltei kuka tahansa voi perustaa kotiinsa kotiteatterin ja katsoa elokuvia DVD:n tai blu-rayn avulla. Tunnelmaa voi piristää juomalla lasin viiniä tai vaikka laittaa valotikut, antamaan tunnelmavalaistusta.
Suomalainen dokumentti on erittäin korkealuokkaista
Maailman mittakaavassa Suomessa on erittäin vahva dokumenttielokuvan kulttuuri ja maassamme on toiminut valtava määrä erittäin vahvoja dokumentaristeja. Kanerva Cederström, Kiti Luostarinen, Jouko Aaltonen ja Pirjo Honkasalo ovat pitkänlinjan tekijöitä, joiden elokuvat ovat saavuttaneet suurta menestystä maailmalla. Myös monet keski-iän kynnyksellä olevat tekijät, kuten Visa Koiso-Kanttila, John Webster, Miia Tervo ja Anu Kuivalainen ovat viime vuosina tehneet loistavia elokuvia. Katsojan kannattaa kääntää katseita myös nuorten suomalaisten tekemiin dokumenttielokuviin. Suomalaisia dokumenttielokuvia pääsee helpoiten näkemään Yle areenasta, jonka lisäksi Ylellä pyörii lukuisia dokumenttielokuvien ohjelmapaikkoja, kuten dokumenttiprojekti, uusi kino ja docventures.